Vroeger op de middelbare school had je de mooie en de lelijke meisjes. De mooie waren de ‘populairen’. Je leerde al jong dat er een tweedeling bestaat in mooie vrouwen en lelijke. Een beeld dat ook films en literatuur je nadrukkelijk voorschotelden. Al is wat mooi en lelijk is aan verandering onderhevig, ook tegenwoordig is deze dwingende scheidslijn nog steeds wijdverbreid. En zijn de kanalen waarin meisjes en jongens deze boodschap horen uitgebreid.
Deze tweedeling lijkt het enige te zijn wat er voor een meisje toedoet. Daaruit volgt dat je er alles aan moet doen om tot die eerste groep te behoren. Want in de ogen van de ander dien je allereerst aantrekkelijk te zijn voor je eventueel als intelligent, kundig of met wat voor kwaliteit dan ook in beeld komt. Je moet jezelf goed weten te kleden om zo je ‘persoonlijkheid’ op een attractieve manier te presenteren.
Bij mannen kan een gebrek aan stijl en een onevenwichtige fysiek extra cachet geven, hij kan maar zo met met hele belangrijke dingen bezig zijn dat hij zich geen tijd verdoet met looks. Of hij is zo slim dat hij er krom van trekt. Bij vrouwen heb je eerder een slecht karakter als je je uiterlijk verwaarloost. Of ben je mentaal niet helemaal in orde.
Als je als vrouw na je vijftigste je jeugdigheid verliest en daarmee de gangbare norm van schoonheid, blijft er weinig reden over om jouw plek in de maatschappij in te mogen nemen. Gechargeerd gezegd. We zeggen niet zo gauw over vrouwen met mooie grijze haren, dat we ze gedistingeerd vinden, terwijl we dat bij mannen wel degelijk als een attractieve kwaliteit zien. Ook omdat we bij mannen intellect, kunde of maatschappelijk succes als aantrekkelijk ervaren. (Wat voor hen net zo goed een keurslijf is)
Uiteindelijk gaat het over macht en aan wie willen we die geven. En waarom? Welke ruimte mag wie innemen? Als vrouwen het schoonheidslabel dienen te behalen want anders tellen ze niet mee, ondermijn je ze aan alle kanten. Daar zit een lange traditie achter waar we met zijn allen nog aan meedoen. Een breder scala aan schoonheidsnormen zou helpen om dit te doorbreken. Waarderen van kennis en levenservaring ongeacht sekse ook.