Creatieve trainingen voor scholen

Creativiteit is een krachtig middel om leerlingen te motiveren, te laten ontdekken en te verbinden met de lesstof. Mijn trainingen cultuureducatie helpen leerkrachten om kunst, erfgoed en creatieve processen in te zetten binnen verschillende vakken. Niet door te vergaderen, maar door te doen, te experimenteren en te ervaren!

Jarenlang ontwikkelde ik lessen over kunst en erfgoed voor scholen en musea. Maar echte verandering zit niet in een goed ontworpen les, maar in de leerkracht die ermee werkt. Pas als die met vertrouwen en enthousiasme met cultuureducatie aan de slag gaat, gebeurt er iets magisch in de klas.

Creativiteit ervaren in plaats van erover praten

In mijn trainingen ontdekken leerkrachten hoe het voelt om te experimenteren, zonder vast plan te werken en samen tot nieuwe inzichten te komen. Door zelf creativiteit te ervaren, wordt het makkelijker die energie door te geven aan leerlingen.

Actieve en hands-on trainingen

Geen lange vergaderingen over visie, maar samen bouwen aan een gedeeld doel – letterlijk. Met papier en inkt, beelden en verhalen, onverwachte materialen en technieken. We oefenen met anders kijken en het doorbreken van vaste gewoontes, zodat creativiteit een natuurlijke plek krijgt in de lespraktijk.

Geen theorie, maar doen!

Mijn trainingen zijn speels en praktisch: geen droge theorie, geen lange presentaties, maar experimenteren en ontdekken.

Wil je met je team creativiteit écht beleven? Laten we in gesprek gaan!

Bekijk hieronder mijn trainingsaanbod of informeer naar een training op maat.

specificaties

  • Trainingen zijn tussen de 90 en 180 minuten
  • Minimale afname is een dagdeel van 3 uur
  • Tarief: vanaf 320 euro per dagdeel, exclusief materiaal en reiskosten

Een gezamenlijke visie vormt de basis voor inspirerend en betekenisvol onderwijs. In deze training ontwikkelen schoolteams een gedeelde visie door middel van interactieve en creatieve methodieken. Geen vergadertafel, maar penseel, roller en schaar om tot nieuwe ideeën en een breed gedragen aanpak te komen.

Al doende ontwikkelen

In deze training gaan we niet eindeloos praten over een visie op cultuureducatie, maar deze daadwerkelijk maken. We werken met interactieve opdrachten, creatieve materialen en visuele werkvormen om ideeën concreet te maken.

Doel is een gezamenlijke koers die niet alleen op papier staat, maar ook gevoeld, ervaren en gedeeld wordt. Zodat cultuureducatie een levend en inspirerend uitgangspunt wordt binnen de school.

visie ontwikkeling cultuureducatie
  • Hoe je als team een gezamenlijke visie op cultuureducatie ontwikkelt.
  • Creatieve methodieken om ideeën en doelen helder te krijgen.
  • Manieren om cultuureducatie structureel te verankeren in het onderwijs.

Creativiteit is meer dan tekenen en knutselen – het is een manier van denken. In deze training ervaren docenten zelf hoe creativiteit kan helpen om buiten de gebaande paden te treden en vastgeroeste patronen te doorbreken. 

Verbeeldingskracht

Als leerkracht wil je je leerlingen inspireren en uitdagen om nieuwsgierig en betrokken te blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat lessen blijven verrassen? Door middel van creatieve opdrachten en experimenten ervaren deelnemers hoe ze flexibiliteit en verbeeldingskracht kunnen inzetten in hun lespraktijk. We oefenen met technieken uit de kunst en design thinking en vertalen deze naar het onderwijs.

  • Hoe creativiteit helpt om nieuwe invalshoeken te vinden.
  • Technieken om leerlingen uit te dagen om zelf creatief te denken.
  • Hoe je spelenderwijs een open en onderzoekende houding stimuleert.
  • Hoe je creativiteit inzet om lessen boeiender en interactiever te maken.
  • Hoe je praktische creatieve technieken direct toepast in de klas.

Een cultuurproject ontwikkelen is een creatief proces! In deze training ontwerpen leerkrachten en schoolteams hun eigen cultuurproject door middel van speelse en beeldende werkvormen. We werken niet achter een vergadertafel, maar hanteren penseel, roller en schaar om tot nieuwe ideeën en een helder projectplan te komen.

creatieve brainstorm

Met creatieve brainstormtechnieken en visuele werkvormen ontwikkelen deelnemers hun eigen projectidee. We werken vanuit de vraag: wat willen we bereiken en hoe kunnen we dit op een creatieve manier doen?

visie ontwikkeling cultuureducatie
  • Hoe je vanuit een idee een concreet cultuurproject opzet.Hoe je een creatief proces gebruikt om een cultuurproject te ontwerpen.
  • Hoe je met visuele en speelse werkvormen ideeën tastbaar maakt.
  • Hoe je een projectplan opstelt op basis van intuïtie én structuur.
  • Hoe je cultuuronderwijs betekenisvol verbindt met andere vakken

Hoe maak je geschiedenis tastbaar en betekenisvol voor leerlingen? In deze training duiken we in creatieve manieren om erfgoed tot leven te brengen, zodat leerlingen niet alleen leren over het verleden, maar het ook ervaren.

Van toen naar nu

We gaan actief aan de slag met beeldende en speelse werkvormen die geschiedenis dichterbij brengen. Geen droge feiten, maar verhalen, objecten en experimenten die de beleving versterken.

visie ontwikkeling cultuureducatie
  • Hoe je erfgoed en geschiedenis op een creatieve manier in je lessen integreert.
  • Hoe je leerlingen laat verbeelden en ervaren hoe het verleden eruitzag en voelde.
  • Hoe je erfgoed verbindt met kunst en creativiteit.
  • Hoe storytelling en zintuiglijk leren de betrokkenheid van leerlingen vergroten.
  • Praktische werkvormen die je direct in je eigen klas kunt inzetten.

Hoe zou het zijn als leerlingen niet zomaar een opdracht kregen, maar een missie? Wat als ze niet zomaar een rekenprobleem oplossen, maar een geheime code moeten kraken om een verloren schat te vinden? Met verhalend ontwerp maak je van je lesstof een meeslepend avontuur.

Zelf ervaren en doen

In deze training leer je hoe je verhalen als kapstok kunt gebruiken om leerlingen te betrekken, nieuwsgierigheid te prikkelen en betekenisvol leren te stimuleren. Geen droge theorie, maar zelf ervaren hoe je met een krachtig verhalend ontwerp je les kan veranderen!

visie ontwikkeling cultuureducatie
  • Hoe je verhalend ontwerp inzet om leerlingen te motiveren en te betrekken.
  • Hoe je een krachtig en meeslepend verhaal opbouwt rondom je lesstof.
  • Hoe je verhalen koppelt aan leerdoelen zonder dat het ‘erbij’ voelt.
  • Hoe je zelf een lesontwerp maakt dat direct toepasbaar is.
  • Hoe je een verhaal tot leven brengt met creativiteit en actieve werkvormen.

Creativiteit beperkt zich niet tot kunstlessen – het kan een krachtige motor zijn voor taal, rekenen en techniek. Ontdek speelse werkvormen om leerlingen te laten ervaren, experimenteren en verkennen met verbeelding en creativiteit.

Ervaringsgericht en tastbaar

In deze speelse en actieve training ontdekken leerkrachten hoe je creatieve werkvormen kunt inzetten om leerlingen taal te laten voelen, rekenen te laten ervaren en techniek tastbaar te maken. We werken niet met een vast lesplan, maar experimenteren en verkennen hoe verbeelding en creativiteit leerprocessen kunnen versterken.

  • Hoe je creatieve werkvormen gebruikt om taal, rekenen en techniek te verrijken.
  • Hoe je abstracte concepten visueel en tastbaar maakt voor leerlingen.
  • Hoe je beweging, experiment en verbeelding inzet als leermiddelen.
  • Hoe je creatieve werkvormen kunt aanpassen aan verschillende niveaus en leeftijden.