werkelijk?

De werkelijkheid is zoals die is. Toch is de werkelijkheid niet vast van vorm en onveranderlijk. De werkelijkheid kan alle kleuren hebben, kan zwaar of licht zijn. De werkelijkheid speelt zich af in je eigen hoofd en is toch geen fantasie.

De manier waarop jij de werkelijkheid beleeft zal anders zijn dan de manier waarop ik er tegenaan kijk. Dat wat jij voelt bij de werkelijkheid zal niet hetzelfde zijn als wat ik voel. Best vreemd want wat tussen ons ligt, is hetzelfde. Gelijkhebben doe je dan ook in je eentje. Al wil ik jou mijn gelijk brengen, jouw gelijk krijg ik niet want het blijft van jou. Dat maakt het streven naar gelijk een zinloze onderneming.

De werkelijkheid verandert door dadenkracht of perspectief van vorm, en niet door denkkracht. Ondanks de kretologie ’als je het maar echt wil!’, blijft de werkelijkheid zoals die is, en beweegt die slechts mee in een rumoerige wereld. Al wil je nog zo hard dat de werkelijkheid zich vormt naar jouw wens, als je een andere werkelijkheid wilt, moet je van perspectief veranderen. Pas dan is de werkelijkheid niet meer zoals die was. En is die zoals die is.